Şakayık Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Şakayık çiçeği bakımı kapsamında dopdolu bir yazı hazırladık. Şakayık çiçeği; dayanıklı fazla bakım istemeyen düğüngiller familyasından olan bahçeleri ve iç mekanları süsleyen gösterişli bir bitkidir. Şakayık çiçeği; gün ışığını çok sever, ancak direkt almaması gerekir. Şakayık yaz aylarının başında çiçeklenir sonbahar bitene kadar çiçeklerini korur. Nemli toprakları seven şakayık toprağı hafif kuruduğu an sulanmalıdır. Haftada 2-3 kez sulanmalıdır.

Şakayık çiçeği bakımı kapsamında, Şakayık çiçeği humuslu topraklarda daha güzel büyür. Bunun için zaman zaman toprağı gübrelenirse çok sağlıklı büyüyecektir. Şakayık çiçeği yer değiştirilmesini sevmez, bu yüzden baştan saksıyı güney veya güneybatı cephesine koymalısınız. Şakayık çiçeği gösterişi ve zarafeti temsil eder. Sarayın haşmetini de temsil eden bu çiçek saray süslemelerinde de sık sık kullanılmıştır. Ayrıca birbirine şefkat ve sevgi duyan kişileri simgeler. Şakayık çiçeği tohumu uzun ömürlüdür. Alınan tohumlar sonbaharda dikilmelidir. Havalar soğur ise tohum sağlıklı bir şekilde köklenemez.

Şakayık Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Şakayık çiçeği tohumlama yöntemi ile çoğaltılabilir. Bu yöntem biraz uzun ve zahmetli olsa da şakayık bitkinizi çoğaltmak için etkili bir yöntemdir. 1-2 sene kadar sürebilir. Ayrıca şakayık çiçeği aşılama yöntemi ile de çoğaltılır. Çoğaltılan tohumlardan ekilen şakayıklar 5 6 yıl sonra çiçek açar. Ancak etli yumru kökler ekildiyse daha kısa sürelerde de çiçek açabilecektir. Şakayık çiçeği Mayıs ve haziran aylarında çiçek açar.

Yabani Şakayık Çiçeği

Yabani şakayık çiçeği; geçmişte tıbbi amaçlarla kullanılmış ve daha çok Avrupa’da uzun yıllardır yetiştirilmiş bir bitkidir. Şimdilerde bahçelerde süs bitkisi olarak dikilmektedir. Yabani şakayık çiçeği sinirleri yatıştırmada çok etkilidir. Verem hastalığı, boğmacada ve öksürük tedavisinde kullanılmaktadır. Kanama durdurma özelliği de vardır.

Şakayık Çiçeği Renkleri

Şakayık çiçeğinin pek çok türü vardır. 30’a yakın türü olan şakayık türlerinin en bilindikleri;

  • Çin şakayığı,
  • Balkan şakayığı,
  • Adi şakayık,
  • Dar yapraklı şakayık,
  • Suriye şakayığı,
  • Yunan şakayığı,
  • California şakayığı,
  • Altın şakayığı gibidir.
İlginizi Çekebilir  Ruj Çiçeği

Bu şakayıklar pembe, kırmızı, turuncu, mor, lila, fuşya, sarı, beyaz ve krem gibi gösterişli renklere ve güzel kokulara sahiptir. Şakayık çiçeği dayanıklı ve gösterişli bir bitki olduğu için çok tercih edilir.

One thought on “Şakayık Çiçeği Bakımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir