Şeflera Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Şeflera (schefflera) çiçeği bakımı nasıl yapılır? Şeflera çiçeği zehirli midir? Şefleranın çoğaltılması nasıl gerçekleştirilir? Şeflera bitkisi nasıl budanır?

Şeflera çiçeğinin uzun yaprakları bir şemsiyeyi andırdığı için şemsiye ağacı ismiyle de anılır. Anavatanı Tayvan ve Çin’in güney kesimleri olan şeflera çiçeği, yaklaşık 4 metre uzunluğa kadar büyüyebilir. Fakat ortalama yüksekliği 50 cm ile 2 metre arasındadır. Şeflera bitkisinin en yaygın türleri, şeflera amate ve şeflera arboricoladır. Şeflera arboricola, diğer şeflera türlerinden daha büyük yapraklara sahiptir ve Avustralya’ya özgü bir çiçektir.

Şeflera bitkisinin en önemli özelliği, doğal bir oda spreyi olması ve detoks görevi görmesidir. Şeflera çiçeğinin yaprakları kirli havayı emer. Yapraklarının güzelliği ve detoks özelliği şeflera çiçeğinin özellikle iç mekanlarda tercih edilmesinin sebeplerindendir.

Şeflera Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Diğer birçok bitki türü gibi, şeflera bitkileri de çok ıslak veya çok kuru toprağı sevmez. Nisan ila eylül ayları arasındaki büyüme mevsimi boyunca, şeflera bitkisi daha fazla suya ihtiyaç duyar. Toprak iyice ıslanana kadar ılık suyla sulanmalıdır. İyice kuruyup sertleşmeden tekrar sulamanız gerekir. Toprağa dokunmadan, yapraklarının soluklaşmasından ve kahverengiye dönmesinden de bitkinin suya ihtiyacı olduğunu anlayabilirsiniz.

Şeflera bitkisi orta seviyedeki ışığı sever; parlak ışıkta tutulmaları gerekir fakat ışık doğrudan bitkiye gelmemelidir.

Şeflera çiçeği ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde, haftada 1-2 kere gübrelenmelidir. Öte yandan bitkinizin saksısını değiştirdikten sonra gübrelemeye başlamak için yaklaşık 8 hafta beklemeniz gerekir. Yaz sonunda başlayarak sonbahar mevsimine kadar bitkinizin üstünde küçük çiçekler oluşabilir. Fakat şefleranın çiçek açtığı nadiren görülür.

Şeflera Bitkisi Zehirli Midir?

Şeflera bitkisinin özsuyunda bulunan kalsiyum oksalat kristalleri, yapraklarla temas halinde ciltte hafif tahrişe neden olabilir. Bu nedenle şeflera çiçeğini tutarken, cildinizde tahriş oluşmaması için eldiven giyebilirsiniz. Şeflera bitkisini yutmak tehlikelidir. Kusmaya, ağızda uyuşmaya ve diğer birçok yan etkiye neden olabileceğinden böyle bir davranış akıllıca değildir.

İlginizi Çekebilir  Gerbera Çiçeği

Diğer yandan şeflera bitkisi, köpekler ve kediler için zehirlidir. Evcil hayvanınızın dudağında ve dilinde tahriş, normalden fazla salya akıtması, kusması ve yutkunmada zorluk çekmesi, şeflera bitkisini yutmasından kaynaklanabilir. Böyle bir durum yaşadığınızda geç kalmadan doktora görünmeniz gerekir.

Şeflera Bitkisi Nasıl Çoğaltılır?

Şeflera bitkisi genellikle iki farkla yolla çoğaltılır. Bunlar; tohumlarından çoğaltmak veya yaprak ve gövde kesimlerinden çelik almak yöntemidir. Çelikleme yöntemi, bitkinin çok daha hızlı gelişmesi için çok daha uygundur.

Çelikleme yaparak çoğaltmak için sağlıklı ve büyük yaprakları seçmelisiniz. Kestiğiniz yaprağı toprağa birkaç cm derinliğe yerleştirin ve toprağını ıslatacak kadar sulayın. Kısa bir süre sonra kök salacaktır.

Alacağınız çelikler en az 10-15 cm uzunluğunda olmalıdır ve gövdeden çıktığı yerden kesilmelidir. Bu işlemi ilkbahar sonu, yaz başında yapmalısınız. Şeflera bitkinizin direk ışığa maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Şeflera Bitkisinin Budanması

Şeflera bitkilerini budamak için en doğru zaman ilkbahar aylarıdır. Ancak hastalıklı veya sarkmış yaprakları budamak için ilkbaharı beklemenize gerek yoktur. Her ilkbaharda yapılacak budama işlemi, bitkinin yeni ve sağlıklı sürgünlerin çıkmasını sağlayacaktır.

Şeflera Bitkisinin Yaprakları Neden Dökülür?

Şeflera çiçeğiniz yapraklarını döküyorsa, toprak çok ıslak veya tam tersine çok kuru olabilir. Ayrıca bitkinizin yerini sık sık değiştirirseniz veya aşırı soğuğa veya sıcağa maruz bırakırsanız, yapraklarını dökebilir.

Öte yandan şeflera bitkileri yapraklarını dökmenin dışında başka sorunlarla da karşılaşabilir. Bitkinizi aşırı sulamanız, yaprakların sararmasına, çürük kokusuna veya köklerin siyahlaşarak çürümesine neden olabilir. Bitkinizin kökleri çürüdüyse, çürüyen kökleri çıkarın ve bitkinizi taze toprağa koyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir