Siklamen Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Siklamen çiçeği bakımı nasıl yapılmalıdır? Siklamen çiçeğinin özellikleri nelerdir, hangi ortamda yetişir?

Siklamen çiçeğinin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız, bitkinizin bakımı özenle yapmanız önemlidir. Çiçeklerindeki canlı renkler ve ilginç yaprakları ile bu siklamen çiçeği, evlerde ve ofislerde sıklıkla tercih edilen popüler bir çiçektir. Bu nedenle birçok kimse, “siklamen çiçeği bakımı” konusunda bilgi edinmek ister. Siklamen çiçeğinin bakımının hem çiçeklenme döneminde, hem de sonrasında nasıl yapılacağına bir göz atalım.

Siklamen Çiçeği Bakımı

Siklamen çiçeğinin bakımı için dikkat edilmesi gereken ilk şey, bitkiyi doğru sıcaklıktaki bir ortamda tutmaktır. Siklamen çiçeği doğada serin ve nemli ortamlarda yetişir. Evinizin sıcaklığı gündüz 20 derece, akşamları ise 10 derecenin üzerindeyse, çiçeğiniz yavaş yavaş ölmeye başlayacaktır. Çünkü çok yüksek sıcaklıklar siklamenin sararmaya başlamasına ve çiçeklerin hızla solmasına neden olur. Siklamen çiçeği için ideal ortam sıcaklığı 12 ila 18 derece arasıdır. Öte yandan siklamenler 4 derecenin altında da yaşayamaz.

Siklamen çiçeği bakımının bir sonraki önemli adımı, uygun şekilde sulandığından emin olmaktır. Siklamen çiçekleri, hem aşırı hem de yetersiz sulamaya karşı oldukça hassastır. Çiçeğin, suyu iyi tutan bir saksıda, iyi bir drenaja sahip toprakta olduğundan emin olun. Siklamen çiçeğini, toprağına dokunduğunuzda sertleşmiş olduğunda, yani toprak kuruduğunda sulayın. Fakat çiçeğinizi, yaprakları ve çiçekleri gözle görünür derecede sarkacak kadar susuz bırakmayın. Siklameninizi sularken, yaprakların altından sulayın. Böyle yaptığınızda su, bitkinin gövde kısmına veya yapraklarına değmez. Gövde ve yaprakların suyla fazlaca temas etmesi, çürümeye neden olabilir. Toprağı iyice ıslatın ancak fazla suyun saksının altından akmasını sağlayın.

Siklamen çiçeği bakımında gübre kullanımı da önemlidir. Suyla birebir ölçekte çözünebilir bir gübreyle, 1,5-2 ayda bir gübrelemeniz yeterli olacaktır. Fazla gübre, siklamenin çiçek verme özelliğini kaybetmesine neden olabilir.

İlginizi Çekebilir  Hava Çiçeği

Çiçek Açtıktan Sonra Siklamen Çiçeği Bakımı

Siklamen bitkisi çiçek açtıktan sonra uyku durumuna geçer. Bitkinin uyku durumuna geçmesi, yaprakların sararıp dökülmesi ve bitkinin ölüyor gibi görünmesi şeklinde gerçekleşir. Korkmanıza gerek yok! Siklameniniz ölmedi, sadece uykuya geçti.

Kapalı bir ortamda yetiştirilen siklamen çiçeği, bakımı iyi yapıldığı takdirde birkaç ay içinde yeniden çiçek vermeye başlar. (Dış mekanlarda yetiştirilen dayanıklı siklamenlerin bu süreçten doğal olarak geçeceğini ve yeniden çiçek açması için ekstra bakıma ihtiyaç duymayacağını unutmayın)

Siklameniniz yapraklarını dökmeye başladığında herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Sadece çiçeğinizi serin ve biraz karanlık bir yerde tutun ve sulamayı bırakın. İsterseniz, saksının içine dökülen yaprakları toplayabilirsiniz. Bu yapraklar doğal birer gübredir. Dibinde bırakıp, toprağa karışmasına da izin verebilirsiniz. Daha sonra iki ay boyunca bekleyin.

Siklamen Çiçeğinin Yeniden Çiçek Açmasına Yardımcı Olmak

Çiçeğinizi 2 aylık uyku süresini tamamladıktan sonra, tekrar sulamaya başlayabilir, onu tuttuğunuz karanlık ve serin ortamdan çıkarabilirsiniz. Yapraklarının bir miktar büyüdüğünü görebilirsiniz ancak bu sorun değildir.

Uyanan siklameninizin toprağını tamamıyla ıslatın. Daha sonra fazla suyun akmasını sağlayın. Çiçeğinizin kök/yumru kısmını kontrol edin. Saksısı küçük geliyorsa saksısını dikkatlice değiştirebilirsiniz. Daha sonra siklamen çiçeği bakımına normal bir biçimde devam edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir