Gardenya Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Güzel kokusu olan bir ev bitkisi arıyorsanız, oldukça çekici olan gardenya çiçeği tavsiye edilir. Gardenya bitkisi, çok güzel beyaz ve hoş kokulu çiçekleri olan çok popüler ve yaprak dökmeyen bir bitkidir. Gardenya’ nın bilimsel adı Gardenia jasminoides’dir ve Rubiaceae ailesine aittir.Bu bitki Doğu Asya’nın tropikal ormanlarına özgüdür. Genellikle Afrika, Asya ve Pasifik’teki bazı adalara özgü tropikal bir bitkidir.

Açık alanda, gardenya çiçeği 1,50 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Bununla ilgili özel olan şey, her dalın sonunda sadece bir çiçeğin görünmesidir. Bitki bir saksıda yetiştiriliyorsa, sadece maksimum 45 santimetre ile 60 santimetre yükseklikte olacaktır. Dünya çapında 250’den fazla farklı gardenya türü bilinmektedir.

Gardenya çiçeğine değer verirseniz, bitki onu zengin, hoş kokulu çiçeklerle ödüllendirir. Şimdi gelelim gardenya çiçeği bakımı ve ipuçlarına.

Yer

Gardenialar ışık gören, aydınlık alanları severler, ancak çok uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalıdırlar. Tomurcuklarının gelişebilmesi için ihtiyacı olan sıcaklık 16 ° ile 18 ° C dir. En uygun sıcaklık yazın 18 ile 25 santigrat derece ve kışın 10 ile 15 santigrat derecedir. Bitki kışın 18 santigrat dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilir, fakat her zaman aydın yerde olmalıdır.

Toprak

Gardenya çiçeğinin saksı toprağı kireç bakımından düşük olmalıdır ve toprağın asidik pH’ı 5 civarında olmalıdır.

Sulama

Gardenya çiçeğinin kökünün eşit derecede nemli tutmalısınız fakat su basmamasına dikkat etmelisiniz. Su basmalarına karşı hassas olan bu bitkiyi korumak için saksıya yerleştirilmiş bir drenaj kullanabilirsiniz. Sulama yapmadan önce toprak yüzeyinin çok az kuru olması gerekir. Toprak kurumaya başladığında sulama yapabilirsiniz. Ayrıca gardenya bitkisi kirece duyarlıdır. Kireçli su ile sulanmış bitki seyrek büyür ve çiçeklenmez. Yalnızca kireç oranı düşük ve oda sıcaklığında su kullanmak önemlidir. Sert musluk suyunuz varsa, önce yumuşatmanız gerekecektir.

Gardenya Çiçeği

Gübrelemek

Gardenya çiçeğini mart ayından ağustos ayına kadar, 1-2 haftada bir düşük konsantrasyonda düşük kalsiyum, asidik gübre verebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Dua Çiçeği Bakımı

Budama

Gardenya çiçeğinin budanması çok gerekli değildir; sadece bitki kel ise ilkbaharda kuvvetli bir şekilde budanması tavsiye edilir.

Hastalıklar ve Zararlılar

Gardenya çiçeği ışık eksikliği ve aşırı yüksek sıcaklıklar kolayca yaprak ve tomurcuk düşmesine neden olabilir. Yapraklardaki sarımsı beyaz renk değişimi, çok soğuk veya çok ıslak bir topraktan dolayı kaynaklanır. Renksiz çiçekler, yetiştirme hatalarından kaynaklanabilir, bunlar sulama sırasında çiçekleri ıslatmamaya özen gösterilerek kolayca giderilebilir. Ayrıca, böcek istilasına da dikkat etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir