Yılanderisi Çiçeği

Konu İçeriği

Bilimsel adı Haworthia fasciata olan Yılanderisi çiçeği çim ağacı bitkileri ailesinin Asphodeloideae alt ailesine aittir. Anavatı Güney Afrika’dır. Boyu oldukça küçük olan bu bitki çok yıllık ve otsu bir bitkidir ayrıca büyümesi de oldukça yavaştır. Maksimum 20 cm yüksekliğe ve yaklaşık 15 cm çapa kadar büyür. Yaprakları çizgilidir, bir zebra desenini anımsatmaktadır. Bu yüzden bir diğer adı Zebra kaktüstür. Etli köklerden filizlenen sapsız uzuvlar oluşturur.

Genellikle süs bitkisi olarak tercih edilen yılanderisi bitkisi evinize yada ofisinize değişik bir hava katar. Peki ya bu bitkinin bakımı nasıl olmalıdır? Bu kadar küçük bir bitkinin bakımı zor olabilir mi? Etki bir bitki olduğu için sulaması nasıl olmadır? Bunlar ve daha fazla sorularınızın cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Yılanderisi Çiçeği Bakımı

Yer

Yılanderisi bitkinizi sıcak ve aydınlık bir yere koymalısınız. Bir pencere kenarı onun için iyi olabilir. Ama dikkat etmelisiniz. direk güneşin altına konulmamalı. Karanlık bir yere koyarsanız desenlerini kaybetmeye başlar ve yapraklar yavaş yavaş ölür. Sıcaklık 10 ° C’nin altına düşmediği ve onu direk güneş ve yağmurdan koruduğunuz sürece bitkiniz uzun ömürlü olur.

Sulama

Yılanderisi çiçeği haftada bir sulanmalıdır. Sulama yapmadan önce toprağının nemini kontrol etmelisiniz. Üst toprak kuruduğunda sulama yapabilirsiniz. Nisan ayından Kasım ayına kadar düzenli sulama yapmalısınız kışın ise sulama daha az olmalıdır. Sulama yaparken suyu fazla kaçırmamalısınız ve yapraklarına gelmemesine dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla su bitkinin kökünü çürütmeye başlar ve bitki ölür.

Toprak

Yılanderisi çiçeği, kuraklığı seven bir bitkidir ve su basmasına asla dayanamaz. Kaktüs toprağı bu bitki için ideal bir topraktır. Yüzde 50 saksı toprağı veya bitkisel toprak, yüzde 20 lav ve süngertaşı ve yüzde 10 kuvars kumundan kendi karışımlarınızı yapabilirsiniz.

Gübreleme

Yılanderisi çiçeğinin gübreye çok ihtiyacı yoktur. Yine de ilkbahardan sonbahara kadar iki ayda bir kaktüs gübresi ile hafif gübreleme yapabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Dracaena Marginata Bakımı

Saksı Değişimi

Saksı değişimi ise ilkbaharda yapılmalıdır. Ve yeni taze toprak kullanılmalıdır.

Çoğaltma

Yılanderisi bitkisi çok sayıda yan filiz oluşturur ve bunlar çoğaltma için mükemmeldir. Bu yan sürgünler tercihen ilkbaharda alınır, çünkü o zaman güzel ve hafiftir bu sayede yandan sürgün iyi gelişebilir. Eğer elinizdeki parça köklendi ise onu doğrudan dikebilirsiniz.

Hastalıklar ve Zararlılar

Yılanderisi bitkisi haşerelere karşı oldukça dayanıklıdır. Genellikle hastalıklar bakımda yapılan hatalar sonucunda oluşur. Çok fazla sulama etli bitkinizin köklerinin çürümesine ve bitkinizin yok olmasına neden olur. Doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa bitkinizin yapraklarının kırışmasına ve desenini kaybetmesine neden olur. Bunu zamanında fark ederseniz, bitkinizi başka bir yere taşımalısınız.

Bir diğer Güney Afrika bitkisi ise Tesbih çiçeğidir. Tesbih çiçeği de etki bir bitkidir ve Yılanderisi çiçeği ile daha bir çok ortak özelliği vardır. ” Tesbih Çiçeği Bakımı ” yazımızdan detayları öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir