Bonsai Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Bonsai Ağacı/Çiçeği Nedir?

Bonsai, bir saksı veya kabın içine dikilmiş minyatür bir ağaç türüdür.  “Bonsai”  Japonca’da, “bir kabın içine ekilmiş” anlamını taşır. 14. Yüzyılın başından bu yana bonsai çiçeği yetiştirmek, Japon kültürünün önemli parçalarından biridir. Günümüzdeyse bonsai bitkisi, bütün dünya ülkelerinde popüler hale gelmiştir.

Bonsai Çiçeği Bakımı

Bir bonsai çiçeğinin bakımı ilk bakışta zor ve karmaşık görünebilir. Doğru tekniklerle bonsai ağaçları sağlıklı bir biçimde yetiştirilebilir ve uzun ömürlü olması sağlanabilir. Şimdi sizlere bonsai çiçek bakımı ile ilgili ihtiyacınız olan bilgileri sunacağız.

Bonsai Ağacınızı Nasıl Konumlandırmalısınız?

Öncelikle bonsai ağacınızı nerede konumlandıracağınıza karar vermek için, bitkinizin iç mekan bitkisi mi yoksa dış mekan bitkisi mi olduğunu bilmeniz gerekir. Ardıç, ladin, çam, akçaağaç, karaağaç, gingko gibi ağaçlar, en yaygın bonsai ağacı çeşitleri arasında yer almakla birlikte, dış mekan bitkileridir.

İç mekan bonsai çiçekleriyse daha çok yıl boyunca sabit sıcaklıklarda tutulması gereken subtropikal bitki türlerindendir. Hawai şemsiye ağacı, yeşim bitkisi, ficus ağaçları, iç mekan bonsai türleri içinde yer alır.

Bonsai ağacınızın türünü bildikten sonra, konumlandıracağınız yeri belirleyebilirsiniz. Genel anlamdaysa bonsainizi, güneş alan bir yerde tutmanız doğru olacaktır.

Bonsai Çiçeği Nasıl Sulanır?

Bonsai ağaçlarının kısa ömürlü olmasının en önemli nedeni, yeterince sulanmamasıdır. Bonsai ağaçlarının konulduğu saksı ve kaplardaki toprak tabakasının sığ olması, toprağın çabuk kurumasına neden olur. Bu nedenle bonsainizin bulunduğu toprağın üst kısmını kuru gördüğünüzde hemen sulamanız gerekir. Bonsai çiçeğinizin türüne göre sulama sıklığı değişkenlik gösterir.

Bonsai ağaçları sulanırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biri de, köklerin suyla buluşmasını sağlamaktır. Bunu sağlayabilmek için, saksınızın boşaltma deliklerinden suyun boşalmaya başladığını görene kadar sulamaya devam edebilirsiniz.

Öte yandan aşırı derecede sulanması da bonsai ağacınızın ölümüne neden olabilir. Ağacınızın yapraklarının sararması ve küçük dalların büzülmesi, fazla sulanmış olduğunun en önemli göstergeleridir. Drenajı zayıf topraklar, suyu fazlasıyla tuttuğu için sağlıklı değildir.

Bonsai ağacının sulanmasından en önemli kriter, toprağın üst tabakasının kuru olması durumunda ağaca su verilmesidir. Bu nedenle her gün ağacınızın toprağını kontrol etmelisiniz.

İlginizi Çekebilir  Areka Palmiyesi Bakımı

Bonsai Ağacının Budanması

Bonsai ağaçlarını küçük tutmak ve göze hoş gelen görünüşlerini korumak için budamak gerekir. Bonsai ağaçları, bakım için veya yapısal görüntülerini muhafaza etmek için budanır.

Bakım budaması, bonsai ağacının büyümesine ve güçlenmesine imkan tanır. Yaşlanmış ve yıpranmış dalları keserek, yeni sürgün veren genç dalların büyümesini, hava ve güneşle temas etmesini, dolayısıyla bonsainizin çok daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. yeni büyümeyi teşvik ederek ağacı güçlendirir. Genç sürgünleri ve yaprakları keserek, alttaki yaprakları hava ve güneş ışığına maruz bırakır, bu da ağacı daha da güçlendirir ve genel sağlığına fayda sağlar.

Ağacınızın şeklinin bozulduğunu, istemediğiniz bir şekil aldığını veya hastalandığını fark ederseniz, bonsai ağacınızı budamanız gerekebilir. Buna da yapısal budama diyebiliriz. Yapısal budama, ağaç uykudayken yapılmalıdır.

Bonsai ağaçlarını budamak için en doğru zaman genellikle ilkbahar aylarıdır. Bonsai ağacınızın istediğiniz şekli almasını sağlamak için ince teller kullanabilirsiniz. Bunun için en uygun zaman ise, ağacın yapraklarının döküldüğü kış aylarıdır. Yeterince büyüdüğünde ve istediğiniz şekli aldığında telleri çıkarmanız gerekir. Aksi halde bonsai ağacınızın yaralanmasına neden olabilirsiniz.

Bonsai Çiçeğinin Toprak Seçimi

Bonsai ağaçları uygun drenaja sahip topraklarda yetiştirilmelidir. Toprağın drenajını iyileştirmek ve yeterince hava almasını sağlamak için, toprağa volkanik taşlar ekleyebilirsiniz. Ayrıca ilave edeceğiniz bir miktar kil, toprağın suyu tutmasını sağlayacaktır. Fazla miktarda kil eklemenin, bonsai çiçeğinizin kökünün çürümesine neden olabilecek derecede su tutabileceğini de unutmamak gerekir.

Eşit miktarda, potasyum, fosfor ve azot içeren gübre, bonsai ağacı için uygun olacaktır. Gübreleme işlemi toprak kuruyken yapıldığında zararlıdır. Bu nedenle sulamanın ardından gübreleme yapabilirsiniz. Elbette gübrenin üstünde yer alan talimatlara da uymayı ihmal etmemelisiniz.

Bonsai Ağacının Uzun Ömürlü Olmasını Sağlayabilmek İçin Saksı ve Toprak Değişimi

Bonsai ağacının uzun ömürlü olmasını sağlamanın en önemli yolu saksı değişimidir. Bonsai ağaçlarının saksıları 2 ila 5 yılda bir değiştirilmelidir. Ağacınızın türüne göre, ne kadar zamanda saksı değişimi yapmanız gerektiğini mutlaka öğrenmelisiniz.

Bonsai ağacınızın saksısını değiştirirken şu adımları takip edebilirsiniz;

Ağacınızı dikkatlice saksısından çıkarın.
Keskin bir makas yardımıyla dış kök katmanını kesin.
Saksı değişimi sırasında bonsainizin köklerini kontrol etmeyi unutmayın. Çürüyen bölgelerde toprağın drenajında sorun olduğunu anlayabilirsiniz.
Kök kütlesini gerektiği gibi çürük budama alanları açısından inceleyin. Bu alanlar, bonsai’nin yeterince drenaj almadığı yerleri gösterebilir.
Yeni saksının altını toprakla kaplayın ve ağacı toprağa yerleştirin.
Ağacının kökünün bulunduğu yerlerde kalan boşlukları toprakla doldurun.

Bonsai çiçeği bakımı ile ilgili bilinmesi gereken genel bilgiler bunlardır. Ayrıca bitkinizi dikkatle takip ettiğinizde, bakımı ile ilgili nasıl hareket etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Difenbahya Çiçeği Bakımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir