Deve Tabanı Bakımı

Konu İçeriği

Deve tabanı bakımı nasıl yapılır? Devetabanı çiçeği nasıl çoğaltılır? Devetabanı bitkisi nasıl sulanır? Deve tabanı bakımı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Ev ve salon dekorasyonlarında sıklıkla kullanılan bir bitki olan devetabanı, ülkemizde satılan en popüler çiçeklerden biridir. Geniş yapraklı bir bitki olan devetabanı, uzun ömürlü olduğu için birçok kimse tarafından tercih edilmektedir. Bakımının kolay olması bu bitkiyi daha da cazip hale getirmiştir. Devetabanının göz alıcı yaprakları, evinizdeki eşyalarınızla mükemmel bir uyum sağlar. Özellikle salonda veya balkonda bitki yetiştirmek isteyenler, devetabanı çiçeğine öncelik verebilirler.

Devetabanına, deve kamışı, deve yelesi, deve dileği gibi isimler de verilmiştir. Devetabanının bilimsel ismi ise Monstera Deliciosa’dır. Biz her ne kadar başlıkta halkımız tarafından yaygın olarak bu şekilde kullanıldığı için “Deve Tabanı Bakımı” yazmış olsak da, bu bitkinin isminin doğru yazımı “devetabanı” şeklindedir.

Meksika ve Kolombiya’nın güneyindeki yağmur ormanlarını kaplayan deve yelesi bitkisi, Türkiye’de salon bitkisi olarak kullanılmaktadır. İyi bakıldığı takdirde geniş kalp şeklindeki yaprakları 60 cm genişliğe kadar büyüyebilir. Tropikal bir bitki deve tek çiçeği Bakmak isteyenlerin en sevdiği türdür. Çünkü evde deve kamışı bitkisi büyük bir saksıda uzun yıllar yaşayabilir.

Ekonomik değeri yüksek olan devetabanı bitkisini evinizde kolaylıkla çoğaltabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Bu bitkinin ticaretini yapmak istiyorsanız; devetabanının nasıl çoğaltıldığını bilmeniz gerekir.

Yazımızın son kısmında, devetabanı bitkisinin nasıl çoğaltılabileceğini anlatacağız. Öncelikle deve tabanı bakımı hakkında bilgi sahibi olalım.

Devetabanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Sulama;
Deve tabanı bakımı hakkında bilmeniz gereken en önemli bilgilerden biri de bitkinin nasıl sulanacağıdır.

Bu bitkiyi sularken kireçsiz su kullanılması tavsiye edilir. Öte yandan suyu dinlendirmek de unutulmaması gereken önemli bir detaydır.

İlginizi Çekebilir  Pilea Çiçeği Bakımı

Suyun sıcaklığı oda sıcaklığında olmalıdır. Dilerseniz kaynadıktan sonra dinlendirdiğiniz suyu devetabanına verebilirsiniz.

Devetabanı bakımında toprağı nemli tutmak çok önemlidir. Tropikal bir bitki olduğu için kuruluğu da, çamuru da sevmez.

Konumlandırma;
Devetabanı bitkisini, evde veya oturma odasında konumlandırırken yarı gölgeli köşeleri tercih etmelisiniz. Çünkü devetabanı güneşi direk almaktan hoşlanmayan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle güneşin gördüğü ancak güneş ışınlarının dikey olarak vurmadığı yerler bitkiniz için uygundur.

Rüzgarı kuvvetli almamanız tavsiye edilir. Salon veya balkondaki köşe noktaları saksılar için uygundur.

Saksı Seçimi;
Devetabanının toprak ve saksı değişimi sıklıkla yapılmalıdır. Büyüdükçe her yıl eski saksıdan uygun boyutlardaki yeni bir saksıya geçişi sağlanmalıdır. Çünkü köklerin rahat büyümesi ve bitkinin uzun ömürlü olması için dar saksıları tercih etmemelisiniz. Geniş ve derin saksılar, devetabanı için idealdir.

Budama;
Devetabanını zaman zaman budamanız gerekir. Bunu özellikle ölü yapraklar için yapabilirsiniz.

Budama sırasında bitkinizin yapraklarının zayıfladığını gözlemlerseniz, toprağa vitamin takviyesi yapabilirsiniz.

Deve Tabanı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Devetabanı birden fazla yöntemle çoğaltılabilir. Şimdi bilhassa ticaretini yapmayı düşünenler için devetabanı nasıl çoğaltılır buna değinelim.

Devetabanı yapraktan çoğaltma yöntemini kullanmak isterseniz; köklere yakın bir yaprağı dikkatlice kesmeniz ve suya batırmanız gerekir. Kesilen yaprağı filizlenene kadar suda bekletebilirsiniz. Sudaki yaprakta kökler büyüme başladığında, bu yaprağı küçük bir saksıya alabilirsiniz.

Devetabanını köklendirmek için toprağa herhangi bir yaprak ekebilirsiniz. Bunun için küçük bir yaprak alın ve yeni bir saksıya yerleştirin. Toprağı birkaç hafta boyunca düzenli olarak sulayın. Kökler ortalama 3 hafta sonra toprağa tutunur.

Devetabanı sürgün veren bir bitkidir. Dikkatinizi çeken sürgünü kökünden dikkatlice ayırın ve ayrı bir saksıya dikin. Bu şekilde de devetabanını çoğaltabilirsiniz.

Deve tabanı bakımı hakkında bilmeniz gerekenler temel anlamda bu şekildedir. Yukarıda sıraladığımız önerileri dikkate aldığınızda, devetabanı bitkinizi sağlıklı bir biçimde yetiştirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Filbahri Çiçeği

One thought on “Deve Tabanı Bakımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir