Gerbera Çiçeği

Konu İçeriği

Gerbera çiçeği, Afrika, Amerika ve Doğu Asya’nın güney bölgelerine özgü, Asteraceae familyasına veya Compositeae ailesine ait olan çok yıllık otsu bir bitkidir. Gerbera bitkisi, hem apartmanda saksılarda hem de bahçede yetiştirilebilen popüler bir bitkidir. Görünüş olarak papatyalara benzeyen bu çiçeğin büyük renkli çiçekleri vardır. Gerbera çiçeğinin bir çok çeşidi vardır, ancak en yaygın olanı kesinlikle Transvaal papatyası veya Barberton papatyası olarak bilinen Gerbera jamesonii’dir.

Gerbera çiçeğinin ilkbahardan itibaren ve yaz boyunca, 5 ile 10 santimetre çapında açmaya başlarlar. Gerbera çiçekleri sabahları gün ışığı ile açılır ve gün batımında tekrar kapanır ve ayrıca yapay ışığa karşı hassastır. Beyaz veya yoğun olarak sarı, turuncu, kırmızı, pembe, fuşya, mor renkte olabilirler. Gerbera çiçeğinin kendisi kadar anlamı da oldukça güzeldir. Gerbera Çiçeğinin Anlamı hakkında bilgi almak için linke tıklayıp, yazımızı okuyabilirsiniz.

Gerbera Çiçeğinin Bakımı

Gerbera özel bir bakım gerektirmez o yüzden çok da zorlayıcı değildir. Çiçek bakımında tecrübeli olmayanlar bile hem saksıda hem de bahçede yetiştirebilirler. Gerberanın ekimi ilkbahardan hemen önce, şubat-mart ayları arasında, tohumlar fideliklere yerleştirilerek, kum ve torbadan oluşan bir toprak eşit parçalar halinde kullanılarak yapılır.

Yer

Gerbera’nın 20 santigrat derece civarında, tercihen tam sabah veya akşam güneşi gibi çok parlak bir yere ihtiyacı vardır. Sıcağı seven bitki hiçbir koşulda cereyana maruz bırakılmamalıdır.

Toprak

Gerbera çiçeğinin toprağı suyu geçiren bir toprak olmalıdır. Suyu iyi geçiren kumlu, gevşek bir toprak gerbera çiçeği için idealdir. Kumla karıştırılmış bitki toprağı kullanabilirsiniz.

Sarı ve turuncu gerbera çiçeği

Sulama

Genel olarak, gerbera çiçeği saksıda nemli olmayı sever fakat sulama yaparken dikkatli olmalısınız çünkü fazla suya dayanamaz. Bu nedenle, yeterli nemi sağlamak için yazın kışın olduğundan daha yoğun sulamalı ve zaman zaman su püskürtmelisiniz. Her zaman bitkinin etrafını sulayın ve ortasından fazla sulama yapmayın, aksi takdirde gerbera çiçeği kolayca çürür.

İlginizi Çekebilir  Mimoza Çiçeği Anlamı

Gübreleme

Gerbera çiçeğini nisan ayından eylül ayına kadar olan ana çiçeklenme döneminde bitkiye her 14 günde bir çiçekli bitkiler için az miktarda sıvı gübre verilmelidir. Ekim ayından itibaren gerbera çiçeği kış uykusuna geçer ve artık döllenmemelidir.

Budama

Gerbera çiçeğinin yaprakları kesilmemelidir, ancak bazen buketler için çiçek sapları kesilebilir. Saksı veya bahçeye eklimiş olan çiçeğin solmuş kısımlarını mutlaka almalısınız. Gerbera sapları kesilmez, yaprak rozetinden saat yönünde döndürülerek ve güçlü bir çekişle çekilir.

Hastalıklar ve Zararlılar

Gerbera çiçeğinin en büyük sorunu fazla sulamadan kaynaklanan kök çürüklüğü ve fazla gübrelemeden olan çürümelerdir. Bitki çürümeye başladığında, yapraklar sağlıksız olur, kahverengi veya solmuş yeşile döner. Toz halinde küf, beyaz sinekler, yumuşak deri akarları, örümcek akarları ve yaprak bitleri de çiçeğinize doğru bakmadığınızda ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir