Gecenin Kraliçesi Çiçeği

Konu İçeriği

Gecenin kraliçesi çiçeğinin bilimsel adı Selenicereus grandiflorus’dur. Selenicereus adı, Yunan ay tanrıçası “Selene” kelimesinden ve “mum” anlamına gelen Latince cereus kelimesinden gelmektedir; bitkinin gece çiçeklenmesini ifade eder. Grandiflorus Latince grandis ve floris sözcüklerinden “büyük çiçeklerle birlikte” anlamına gelir. Gecenin Kraliçesi ismini ise bitkiler arasında nadir görülen çiçeklerini gece açabildiği için almıştır.

Gecenin kraliçesi çiçeği, Selenicereus cinsine ve Cactaceae familyasına aittir. Batı Hint Adalarında, Orta Amerika ve Meksika’nın doğu kesimlerinde ağaçlarda veya taşlı kumlu topraklarda büyürler. Buralarda bu bitki genellikle vanilya kaktüsü, gecenin kraliçesi, gecenin prensesi veya hatta büyük çiçekli mum ve aşk çiçeği olarak adlandırılır.

Gecenin kraliçesi çiçeği oldukça değerli bir kaktüstür. Çiçekler akşama kadar açılmama ve gün doğarken ölme özelliğine sahiptir. Gecenin Kraliçesi’nin tomurcukları yalnızca koşulları uygun olduğunda açılır. Yazın başlarında, başlangıçta küçük, saplı tomurcuklar oluşur ve bunlar kahverengimsi beyaz “pamuk toplarına” dönüşür. Bitkiye uzun süre yapışırlar ve ancak yeterli ışık ve sıcaklık olduğunda açılırlar. Gece Kraliçesi’nin çiçeklenme zamanı Haziran sonundan Eylül başına kadar sürer. Genelde yaz çiçekleri, çok büyük sarı çiçekleri ve ardından beyazı, sürekli bir vanilya veya ylang-ylang kokusuyla muhteşemdir. Bir başka kaktüs çeşidir olan ” Kaynana Dili Çiçeği ” bakımı hakkında da bilgi edinmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Gecenin Kraliçesi Çiçeği Bakımı

Sizde bu nadide çiçeğe sahipseniz aşağıda ki bakım kurallarına uyarsanız oldukça güzel bir çiçeğe sahip olursunuz.

Yer

Gecenin Kraliçesi ışığı seven bir bitkidir. Evde aydınlık ve yarı gölge bir yere konumlandıra bilirsiniz. Kışın ise doğrudan güneş ışığı altında kalabilir böylelikle yeterli ışığı sağlamış olursunuz. Oda sıcaklığı 22 derece ve üzeri kışın ise 15 dereceye kadar olabilir. 15 derecenin altında bitki için sorun oluşturabilir.

İlginizi Çekebilir  Zıpçıktı Çiçeği

Sulama

Gecenin kraliçesi çiçeği, yazın bol suyu kışın ise az suyu sever. Sulama zamanını toprağına dikkat ederek ayarlayabilirsiniz. Toprağın kurumasına izin vermemelisiniz. Kullandığınız su yumuşak su olmalıdır. İlkbahardan sonbahara kadar toprağı hafifçe nemli tutun. Kökleri kışın bile tamamen kurumaması için her üç ile beş haftada bir biraz su vermelisiniz.

Gecenin Kraliçesi Çiçeği

Gübreleme

Gecenin kraliçesi çiçeğini 15 günde bir gübreleyebilirsiniz. Gübreleme işlemi kaktüsün çiçek açması için önemlidir. Sulama suyuna üç hafta bir sıvı çiçek gübresi veya kaktüs gübresi ile gübreleyebilirsiniz.

Toprak

Gecenin kraliçesi çiçeği için normal satın aldığınız bir toprak kullanabilirsiniz. Toprağı karışım olarak da kullanabilirsiniz. Kum ve kil granülleri ile karıştırılmış humus bakımından zengin, asidik saksı bitkisi toprağını da kullanabilirsiniz. Böyle bir karışım toprağı geçirgen ve yapısal olarak stabil hale getirir.

Budama

Gecenin Kraliçesi çiçeğini budamak mümkündür. Sürgünler birkaç metre uzunluğunda olabileceğinden ara sıra budanması gerekir.

Hastalıklar ve zararlılar

İyi bakılmıi bir gecenin kraliçesi çiçeğinin genellikle zararlılarla hiçbir sorunu yoktur. Hastalıklar da nadirdiren meydana gelir. Genellikle az nem ve çok sulamadan kaynaklanan kök çürümesi meydana gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir