Bambu Bakımı

Konu İçeriği

Botanik adı Bambusoideae olan bambular, çiçekli bitkiler (Magnoliopsida) sınıfına ait olan tatlı otların (botanik olarak: Gramineae, Poaceae) yani Buğdaygiller bitki ailesi içinde bir alt familyadır. Bambunun 47 tür ve 1200’den fazla farklı çeşit var. Dünyanın en hızlı büyüyen bitkilerinden biridir ve hem küçük (20 cm’den) hem de büyük (10 m’ye kadar) çeşitleri vardır.

Bu bitkilerin en iyi büyüdüğü zaman Mayıs ve Ağustos ayları arasıdır. Bitki büyürken, önce yerin altında gelişirler. Bu gerçekleştiğinde, büyüme ilerlemesi yer üstünde de görülebilir. Bambu filizleri ilkbaharda filizlenir, tropikal çeşitler yaz sonuna kadar filizlenmez. Ancak tropikal çeşitler çok dayanıklı olmadıkları için burada uzun süre yaşayamayacakları için bölgemizde satışa sunulmamaktadır.

Bambu, sağladığı az bakım ve her ortama getirdiği çarpıcı Asya dokunuşu nedeniyle hem iç mekanlarda hem de bahçelerde ev ve iş yerlerinin dekorasyonunda çok popüler bir bitkidir. Sizde şans bambusu bakmak istiyorsanız yazımızın içerisinden bambu nasıl bakılır hakkında bilgiler öğrenebilirsiniz. Ayrıca ağaç türleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.

Yer

Konum güneşte veya kısmi gölge olabilir. Sadece rüzgardan koruması gerekir. Bahçelere ekilebilen bambu türleri dona dayanıklıdır ve dış mekan ekimi için uygundur. Yine de soğuk, kuruyan rüzgarlar veya soğuk donlardan muzdarip olabilirler.

Sulamak

Bambu özellikle saksılarda çok su isteyen bir bitkidir. İki sulama arasında toprağın çok uzun süre kurumasına izin vermemek önemlidir.

Bambu

Gübreleme

Bambu gübreleme işlemi, özellikle saksı bambusu söz konusu olduğunda önemlidir. En iyi bambu gübresi azotta yüksek olmalıdır. Bambu gübresi veya sadece çim gübresi seçebilirsiniz. Bambunuzun gübreleme işlemi ilkbahar başında başlar, yenilemek isterseniz 5-6 hafta sonra ekleyebilirsiniz.

Bambu Ekimi

Bambu dikmek önemli bir adımdır, çünkü bambularınızın geri kazanılmasını ve uygun şekilde gelişmesini sağlayan şey budur. Bambu ekimi tercihen sonbaharda, ancak başlangıçta düzenli sulama yapılması şartıyla ilkbaharda da yapılır.

İlginizi Çekebilir  Komşu Çatlatan Çiçeği

Budama

Genellikle bambuların budamaya ihtiyacı yoktur. Ancak kesilmeleri çok kolaydır. Budama yapmak isterseniz bu işlemi ilkbaharda yapmalısınız. Kısa çeşitler yaklaşık 15 cm’ye kadar kesilebilir. Orta boy bitkilerde bir metreye kadar ve uzun çeşitlerde sadece ölü saplar tamamen kesilmelidir. Kesimden sonra bitkiyi güçlendirmek için gübreleme yapılmalıdır.

Çoğaltma İşlemi

Bambu çoğaltma yolunun en iyisi bitkiyi elle veya kürekle bölmektir. Rizomlar parçalara ayrılır ve tekrar dikilir. Tohumlarla çoğaltmanın çok maliyetli olduğu ve çok başarılı olmadığı kanıtlanmıştır. Sadece birkaç tohum gerçekten filizlenir ve genç bitkilerin ekilebilmesi için birkaç yıl geçmesi gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir