Açelya Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Bahçede veya terasta en yaygın süs bitkileri arasında yer alan açelya, mükemmel bir hediyedir. İlkbaharda renkli ve hoş kokulu çiçekler açan güzel bir süs çalıdır. Sevinç ve şans sembolü olan açelya, hem bahçede hem de saksıda yetiştirilmesi kolay bir çiçektir. Açelya çiçeği anlamını daha detaylı öğrenmek için ” Açelya Çiçeği Anlamı ” yazımıza tıklayabilirsiniz. Bakalım açelya çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken unsurlar nelermiş.

Yer

Açelya çiçeğinin durduğu yer önemlidir. Bitkiyi parlak bir ortama koymalısınız, ancak güneş ışınlarıyla doğrudan temas ettirmeyin. Aşırı güneş altında kalırsa çiçeklerinde solma olabilir. Evde açelya yetiştirmek istiyorsanız, onu günlük hava değişimlerinin yapılabileceği ve iyi nem kontrolü olan (aşırı ısıtılmış veya çok kuru odalar olmayan) bir ortama yerleştirmelisiniz.

Saksıda Açelya Çiçeği

Sulama

Yazın gelişiyle birlikte, açelyanın bol miktarda sulandığından emin olmalısınız, alt tabakayı her zaman nemli tutmaya özen göstermelisiniz. Aşırı su birikmesi ile kökler de çürümeye ve onarılamaz hasara neden olma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Sulama için kireçli ise musluk suyu kullanmayın. Kireçli su toprağın pH’ını yükseltir ve bu da yaprakların sararmasına veya yaprakların erken dökülmesine neden olabilir.

Gübreleme

Bitkinin döllenmesi esastır ve asidofilik bitkiler için uygun bir gübreleme ürünü ile Şubat ve Temmuz ayları arasında yapılması gerekir.

Budama

Açelya çiçeğini uzun ömürlü bakmak için her yıl ilkbaharda budamak, çiçekleri ve kuru dalları ortadan kaldırmak gerekir. Budama işlemini ertelememek önemlidir, çünkü yaz sonunda veya sonbaharda, ölü çiçekleri toplayıp yeni çıkacak olanlara yer açmak gerekir.

Çoğaltma

Açelya çiçeğini çoğaltmak için iki yöntem vardır. Bir tohumlama diğeri ise kesip ekme işlemi ile. İster tohumdan bir saksıya ekin dilerseniz var olan bir açelya çiçeğinden 10 cm bir dal kesin ve ucunu toprağa gömün.

İlginizi Çekebilir  Pilea Çiçeği Bakımı

Zararlılar ve hastalıklar

Açelya çiçeği yapraklarını kaybederse ve çiçek açmazsa sorun muhtemelen toprağın pH’ı veya yanlış sulama ile ilgilidir. Açelya çiçeğinin toprağına ve sulamasına dikkat etmelisiniz. Ama sorun sadece bunlarda olmayabilir. Mantarlar ve küfler tarafından sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca örümcek akarları, yaprak bitleri ve ölçek böcekleri de çiçeğinizi istila etmiş olabilir. Böyle sorunlar için ise sprey şeklinde ki ilaçlardan kullana bilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir