Buz Çiçeği

Konu İçeriği

Buz çiçeğinin bilimsel adı Aptenia cordifolia’dır ve Güney Afrika’ya özgü bir çiçektir. Diğer adı ise ” öğle çiçeği ” dir. Aizoaceae familyasına ait çok yıllık etli bir bitkidir. Adının buz çiçeği olması buzullardan geldiği anlamına gelmez tam tersi sıcak iklim çiçeğidir. Buz çiçeğinin kırmızı, pembe, beyaz çiçekler ve alacalı yaprakları bulunur. Çiçeklerinin görünüşü papatyaları andırır. Buz çiçeği sıcak ülkelerde doğal olarak büyür; Şili, Afrika, Peru, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi. Buz çiçeğini ülkemizde yaz aylarında balkonlarda da bakılabilir. Yaprakları yenilebilir, tuzlu ve baharatlıdırlar, salataları tatlandırmak için de kullanılabilir.

Buz çiçeğinin etli yaprakları ve sapları vardır. Etki yapraklı olan bir diğer bitki ise ” Tesbih Çiçeği “dir. Bakımı hakkında detaylara linke tıklayıp ulaşabilirsiniz. Yaz başından sonbahara kadar çiçek açabilir. Buz çiçeğinin yaklaşık 50 türü vardır. Acem Halısı, Damat Mendili , Kaz Ayağı, Malephora ve Mezem bu türlerden bazılarıdır.

Buz Çiçeği Bakımı

Buz çiçeği bakımı kolay bir bitkidir. Aşağıda yazan bakım kurallarına uyulduğu sürece severek bakacağınız bir çiçek haline gelir.

Yer

Buz çiçeğinin bol çiçek açması için çok güneşli bir yere ihtiyacı vardır, kısmi gölgede veya gölgede bile iyi büyür, ancak daha az doğrudan güneşle daha az çiçek üretir. Yani ne kadar güneş olursa o kadar iyi olur. Yakıcı güneş ışınlarına dikkat edilmedir.

Sıcaklık

Buz çiçeği, -5 ° C’ye yakın sıcaklıklara dayanabilir, ancak -5 ° C’nin altında olduğu zaman çiçek dayanamaz.Aşırı yağmura maruz kalırsa bitki çürür ve ölümüne neden olabilir.

Sulama

Buz çiçeği, etli bir bitkidir ve su depolayabilirler. Sıcak ülkelerin çiçeği olduğu için uzun kuraklık yaşayabilirler bu yüzden sulama ihtiyaçları çok yoktur. Fazla çiçeklenme ve kabarık yapraklar istiyorsanız toprak tamamen kuruduğunda Haziran’dan Eylül’e kadar düzenli sulama önerilir. Aşırı sulamamaya dikkat etmelisiniz.

Buz çiçeği

Toprak

Buz çiçeğinin toprağı, iyi drene edilmiş ve kumlu toprak tercih edilebilir. Toprak geçirgen olmalıdır, turbasız saksı toprağı ve süngertaşı çakılı karışımlı toprak kullanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Atlas Çiçeği

Gübreleme

Buz çiçeğinin gübreleme işlemini yaz aylarında yani Nisan ayından Eylül ayına kadar 15-20 günde bir veya her 3-4 ayda bir sıvı gübre ile gübreleme yapabilirsiniz.

Budama

Yeni sürgünlerin yayılmasını sağlamak için çıplak dalların veya odunlaşma eğilimi gösterenlerin hafifçe tepesinin kırpılması gerekir.

Çoğaltma

Buz çiçeğinin çoğaltma işlemi, Nisan-Mayıs döneminde tohumla yapılabilir. Ayrıca çoğaltma yapraklar veya sürgünler ile de yapılabilir.

Parazitler ve Hastalıklar

Buz çiçeği, pul böceklerinin ve özellikle akarların ve yaprak bitlerinin saldırısına uğrayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir