Tül Veya Kuşkonmaz Çiçeği

Konu İçeriği

Tül çiçeği yani Kuşkonmaz çiçeğinin bilimsel adı Asparagus setaceus’dır. Halk arasında süs kuşkonmaz veya tüylü kuşkonmaz olarak da bilinir. Güney Afrika’ya özgü olan Tül çiçeği subtropikal ve tropikal bölgelerde yetişebilir. Güzel, yoğun bir yeşilliği ve küçük iğne benzeri yapraklarla kaplı uzun sarkık dalları vardır.

Kuşkonmaz çok eski kökenlere sahiptir. Kuşkonmazın yenilebilir kısımları vardır. Besin bakımından çok zengindirler ve daha güçlü bir tada sahiptirler. C vitamini gibi çok sayıda besin içerirler. Kuşkonmaz, güçlü bir idrar söktürücü etkiye sahiptir ve halk tıbbında romatizmal ağrı, taş ve böbrek ağrısı için kullanılır. Kuşkonmaz filizi sebze olarak kullanılır. Ülkemizde özellikle Ege Bölgesinde sıklıkla tüketilmektedir. Yaz ayları yaklaştıkça çiçek bakımı her evde artıyor. Sizde çiçek bakımını seviyorsanız ” Çiçek bakımı ” kategorimizden daha fazla çiçeğe ulaşabilirsiniz.

Tül Çiçeği Bakımı

Kuşkonmaz, bakımı en kolay bitkilerden biridir. Saksıda yetiştirilen çok yaygın bir türdür. Kuşkonmazlar yaz döneminde çiçek açar ve altı yıldız şeklinde beyaz-pembe – sarımsı ve hafif kokulu küçük çiçekler üretir. Çiçeklenme dönemi uzun sürmez en fazla iki ile üç hafta sürer.

Yer ve Sıcaklık

Tül çiçeği, parlak ışığı sever ancak doğrudan güneşe bırakılmamalıdır. Kuşkonmaz bitkisi gölgeli ve kısmen gölgeli yerler için uygundur. Yazın yanan öğle güneşi ondan beklenmemelidir. Bu bitkiler sıcağı iyi tolere ederler ancak kışı serin bir odada (10 ° C’ye kadar) geçirmeyi tercih ederler. Bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. İdeal yetiştirme sıcaklıkları yaklaşık 15 ° C’dir.

Toprak

Tül çiçeğinin hafif bir toprağa ihtiyacı vardır. Su basmasını önlemek için gevşek, turbalı, verimli ve çok iyi drene edilmiş bir toprak kullanmalısınız.

Sulama

Kuşkonmaz bitkisini, yaz aylarında bol sulanmalıdır, kışın dinlenme döneminde ise daha az sulanmalıdır, 10-15 günde bir yeterlidir. Sulama yaparken toprağın nemli olmasına dikkat edilmelidir. Toprak tamamen kurumamalıdır parmak ile kontrol edebilirsiniz. Yapraklarına su püskürtmeyi seven bir bitkidir. Kireçli su kullanmak yerine yağmur veya demineralize su tercih etmek daha iyidir.

Kuşkonmaz bitkisinin yenilebilir yumruları

Gübreleme

Yeni aldığınız kuşkonmaz bitkisini ilk bir yıl gübrelemenize gerek yoktur. Gübreleme işlemini, nisan ayının sonundan eylül ayının sonuna kadar 15 günde bir verilmelidir. Sulama suyunda seyreltilmiş sıvı bir gübre olarak kullanabilirsiniz. Yılın geri kalan aylarında gübrelemelere ara verebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Begonvil Daldan Nasıl Çoğaltılır?

Budama

Tül çiçeğinin yani kuşkonmaz bitkisinin budanmasına ihtiyacı yoktur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir