Küstüm Çiçeği Bakımı

Konu İçeriği

Küstüm çiçeğinin Latince ismi Mimosa pudica’ dır. “Hassas mimoza” olarak da adlandırılan küstüm çiçeği, Mimosaceae familyasına ait bir bitkidir. Küstüm çiçeğinin adı, yapraklarına dokunduğunda tepki verme yeteneğinden kaynaklanmaktadır. Bir yaprağını nazikçe bile tutarsanız, kendi üzerine katlanır ve yaprak sapı tepki verir. Bitki, Orta Amerika ve Güney Amerika’ya özgüdür, ancak bugün kendiliğinden Afrika, Asya’ya kadar yayılmıştır. Küstüm çiçeği, hassas mimoza olarak adlandırıldığı için, kokulu sarı çiçekleri olan, mimoza çiçeği ile karıştırılmamalıdır. Mimoza pudica hem saksıda hem de bahçe toprağında yetiştirilebilir ve mayıs ayından eylül ayına kadar çiçek açar.

Küstüm çiçeği çok narin bir çiçektir ve bakımı dikkat ister. Eğer bir küstüm çiçeği sahibi olmak istiyorsanız yazımızda ki bakım önerilerini dikkate almalısınız. İşte Küstüm çiçeğinin bakımı.

Yer

Küstüm çiçeği aydınlık bir yere ihtiyaç duyar. Bulunduğu yer güneşli olabilir fakat direk güneş ışınlarına maruz kalmamalıdır.

Sulama

Küstüm çiçeği, ne kuraklığı nede aşırı sulanmayı sevmez. Toprak kurumaya başlarken sulamalıdır. Sulanıp sulanmaması gerektiğini parmağınızı kullanarak anlayabilirsiniz. Toprağın üst tabakası kurumadan sulama işlemi yapmamalısınız. Çok fazla su bitki için zararlıdır çünkü ıslak topraktan suyu ölene kadar sürekli emer. Bu nedenle, saksı üzerindeki fazla su boşaltılmalıdır.

Küstüm Çiçeği

Gübreleme

Bitkiler sadece ışık ve su ile yaşayamayacağı için düzenli olarak gübreye ihtiyaç duyar. Bitkiyi sularken, sulama suyuna haftada bir kere sıvı gübre ekleyebilirsiniz.

Çoğaltma

Küstüm çiçeğini çoğaltmak için, tohumları kullanabilirsiniz.

Zararlılar ve Hastalıklar

Kuru havalarda genellikle örümcek akarları bulaşabilir.

Saksı Değişimi

Çok gerekli olmadıkça küstüm çiçeğinin saksı değiştirilmemelidir. Değiştirmede kararlıysanız bu işlemi ilkbaharda yapmalısınız.

Saksı da çiçek bakmayı seviyorsanız Çuha çiçeğine de bakmayı deneyebilirsiniz. ” Çuha Çiçeği Bakımı ” yazımızdan çuha çiçeğine nasıl bakmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir  Latin Çiçeği

2 thoughts on “Küstüm Çiçeği Bakımı

  • Mayıs 3, 2021 tarihinde, saat 8:01 pm
    Permalink

    Küstüm çiçeğimin toprağını değiştirdim fakat soldu iki gündür açmıyor ne yapmam lazım

    Yanıtla
    • Mayıs 4, 2021 tarihinde, saat 9:57 am
      Permalink

      Merhaba toprak değişiminde kendi toprağından ayırarak toprağını yenilediyseniz açmıyor olabilir. Toprak değişimi yapıldığında bir büyük boy saksıya geçip mümkün olduğunca eski toprağından kökleri ayırmadan toprak ilavesi yapılmalıdır.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir