Lale Çiçeğinin Özellikleri

Konu İçeriği

Laleler, zambak ailesine (Latince: “Liliaceae”) ait bir bitki cinsidir. Bahçe ve parklara dikilen ve kesme çiçek olarak satılan en sevilen bahar çiçekleri arasındadır.

Üreme yoluyla ortaya çıkan çok sayıda melez dahil olmak üzere dünya çapında 5.000 farklı çeşit bilinmektedir. Özellikle Hollanda lale yetiştiriciliği ile tanınırlar, bu nedenle bitki Hollanda için tipik bir sembol haline gelmiştir.

Lalenin bir diğer sembolik olduğu yer Orta Asya’dır. Lale Türkiye’ye de İran’dan gelmiştir ve ülkemizde pek çok alanda nakış yada çizim olarak kullanılmıştır.

Lale Adını Nasıl Aldı ?

Lale, ülkemiz de ulusal çiçek, yaşam ve bereket sembolü olarak kabul edilmektedir. Orta Avrupa’da İmparator I. Ferdinand’ın elçisi Ogier Ghiselin de Busbecq aracılığıyla tanındı. 16. yüzyılda Türkiye’de bir diplomat olarak kendisine birkaç lale soğanı verildi. Bir mektupta onlara “tulipa turcarum”, “Türklerin lalesi” adını verdi.

Lale Bakımı

Lale çiçeğinin bakımı kolaydır.

Lale soğanı alırken tazeliğine dikkat etmek esastır. Taze soğanları sert ve güçlü olmalarından tanıyabilirsiniz.

Ekim için en uygun zaman Eylül ve Ekim aylarıdır. Kök yumruları yere 5 ile 10 cm mesafeden yerleştirilir ve üzeri toprakla kaplanır. Sonra hafifçe su dökülür.

Laleler çok yıllık, dayanıklı bitkilerdir. Bulundukları yer ve toprak koşulları bakımından bakımı kolaydır. Laleler, toprağın gevşek, geçirgen olması ve yazın çok nemli olmaması koşuluyla, tam güneşte, sıcak yataklarda rahatlıkla büyüyebilir. Kökünde ki soğanda ortaya çıkan çürümeyi önlemek için toprağın geçirgen olmasına dikkat edilmelidir.

Lalelerin gübrelenmesine ilkbaharda başlamalıdır. Bitkinin düzenli aralıklarla tam bir gübreye ihtiyacı vardır. Döllenme ancak çiçek açtıktan sonra durdurulabilir. Yeterli su temini sağlanmalı ve toprak hafif nemli tutulmalıdır.

Bitkinin bir sonra ki yıl baharda tekrar canlanması için çiçek açtıktan sonra sapları ve yaprakları kesilmemelidir. Sadece solmuş çiçekler toplanmalıdır.

İlginizi Çekebilir  Ayçiçeği Anlamı

Lale Çiçeğinin Hikayesi

Lale çiçeği aşkı ve zarifliği simgeler. Bir de dillerden düşmeyen, nesiller boyunca anlatılan bir hikayesi vardır. Bu hikayenin kahramanları tabi ki de Ferhat ile Şirin. Ferhat ile Şirin’in hikayesini bilmeyen yoktur. Şirin için kendini çöllere vuran Ferhat, sevdiği kadın için gözyaşları içinde bu çölleri aşmış. Ferhat’ın döktüğü her damla gözyaşı düştüğünde bir kırmızı laleye dönüşmüş. Lale de bu hikaye de olduğu gibi aşkın sembolü olmuş.

Lalelerin Anlamı

Lalelerin de diğer çiçekler gibi kendine özel bir anlamı vardır.

Lale çiçeği hikayesinde de olduğu gibi aşkın sembolüdür, gururun ve asilliğin göstergesidir.

Beyaz Lale

Beyaz bir yandan sonsuzluğun rengidir, diğer yandan masumiyetin rengidir. Beyaz lale, sonsuzluğun sembolü olarak, ebedi sevgiyi ifade eder. Aynı zamanda beyaz lala özür dilemek içinde alınabilir.

Sarı Lale

Sarı renk laleler umut ve mutluluk anlamına gelir. Sarı lale hakkında özel olarak daha detaylı bir yazı da kaleme aldık. İncelemek isterseniz ” Sarı Lale Anlamı ” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kırmızı Lale

Kırmızı aşkın rengidir. Romantik duyguları iletmek için ideal bir renktir. Kırmızı lale ile dürüst aşkı temsil eder.

Lalenin rengi ne kadar koyu olursa, aşk o kadar samimi ve derin olur. Ancak aşk zamanla tam derinliğini geliştirdiğinden, kırmızı lale çiçekleri genellikle uzun vadeli ilişkilerde seçilir.

Pembe Lale

Pembe de aşktır, ama çok hassas başlangıçlarında. Başlangıç ​​ilişkisindeki pembe lale çiçekleri, aşkta uyanmanın bir işaretidir.
Parlak pembe, mutluluğu ve neşeyi ifade eder ve aynı zamanda bir güven sembolüdür.

Turuncu Lale

Turuncu, tutkulu bir aşktır. Sevginin yanı sıra bir de yaşam sevinci vardır. Bir kişi size turuncu lale buketi getiriyorsa bu kişi, dünyadaki güzel şeylerden zevk alan ve bunları sizinle paylaşmak isteyen girişken bir kişidir.

İlginizi Çekebilir  Medinilla Çiçeği

Mor Lale

Mor, kraliyet rengidir. Lila lale, verenin asil mizacını, yardımseverliğini ve size olan cömert dileklerini ortaya koyar. Mor lale çiçekleri, yaşamın her alanında refah ve nimetleri temsil eder. Mor laleler aldığınızda, verenin size bol miktarda yaşam dilediğinden emin olabilirsiniz.
Mor laleler aynı zamanda ilk görüşte aşkı temsil eder. Duyguların karşılık bulması umuduyla mor lale çiçekleri hediye edilebilir. Platonik aşkta mor renk alçakgönüllülüğü temsil eder.

Mavi Lale

Mavi laleler nadir ve sıra dışı çiçeklerdir. Mavi bir lale çiçeği kişi alan kişi karşısında kine “sana sağdığım” kelimesini hediye etmiş olur.

Siyah Lale

Siyah lale, duygusallık ve tutku anlamına gelir. “Senin için her şeyi yaparım” cümlesinin adeta ifadesidir.

2 thoughts on “Lale Çiçeğinin Özellikleri

  • Aralık 31, 2020 tarihinde, saat 8:24 am
    Permalink

    Lale gerçekten de çok sevdiğim bir çiçek türü ve bahçemde açtığında harika bir görsel oluşuyor. Yazınızda ki püf noktalarına dikkat edip daha da ışıltılı ve güzel olmaları için çapalayacağım teşekkürler 😊

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir