Yasemin Çiçeği

Konu İçeriği

Yasemin çiçeği, Oleaceae bitki ailesine ait güzel kokulu, beyaz veya sarı yıldız çiçekleri olan bir bitkidir. Yaprağının rengi yukarıda koyu yeşil, altta biraz daha soluktur. Yasemin çiçeği, Asya’ya ve Çin’e özgüdür. Batı Avrupa, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Dağıstan, Kırım ve Kafkasya’nın (Karadeniz kıyısı) güneyinde İsrail, Ürdün, Türkiye, Lübnan, Suriye, İran’da da yetişir.

Yasemin çiçeği genellikle bahçede yetiştirilen bir çiçektir ve saksı da yetiştirilmesi saksının oldukça büyük olmalıdır. Bu bitki, Mayıs ayından temmuz ayının başına kadar çiçek açar. Yasemin çiçeğinin güzel kokusu ve görüntüsü olmasının yanı sıra pek çok alanda da kullanabilirsiniz. En çok çay veya yağ olarak kullanılır. Yasemin çayı sadece sağlıklı değil, aynı zamanda muhteşem aroması vardır.

Yasemin çiçeğinin özleri, vücudun gevşemesini ve iyileşmesini sağlar. Banyo yaparken yasemin esansiyel yağı ekleyebilir ve yasemin çayı demleyebilirsiniz.
Bu, iş günlerinden sonra stresi azaltmaya ve akşam huzurunun tadını çıkarmaya yardımcı olacaktır. Uykusuzluk, iktidarsızlık, soğuk algınlığı, depresyon ve yorgunluk için faydalı olacaktır. Sizde yasemin çiçeği yetiştirip bir çok alanda kullanmak isterseniz bakımı ile ilgili ipuçlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yasemin Çiçeği Bakımı

Yasemin çiçeği

Yasemin çiçeği, kolayca uyum sağlayan, özel bir dikkat gerektirmeden bakılabilecek bir bitkidir.

Yer

Yasemin çiçeği, soğuklara karşı çok dayanıklıdır, kışın -10 derecenin altına bile düşse kolayca yetiştirilebilir. Çiçeklerini güneşli zamanlarda açar. Çok sıcak olduğu zamanlarda öğle güneşi,ne direk maruz bırakmayıp yarı gölge bir yere almalısınız. Büyük saksılarda balkonlarda veya teraslarda bakılabilir.

Sulama

Yasemin çiçeğine bakımı için sulama önemlidir. Aşırı sıcaklarda sabah ve aksamları sulaya bilirsiniz. Kullandığınız suyun soğuk olmamasına dikkat etmelisiniz, soğuk su bitkide şok etkisi yaratabilir. Aşırı sulamadan da kaçınmalısınız ve su basması olmamasına dikkat etmelisiniz. Nisan’dan Eylül’e kadar her gün sulanması gerekir çünkü bu aylar çiçeklenme dönemidir. Kış aylarında sulama azaltılabilir.

İlginizi Çekebilir  Orkidenin Saksı Değişimi

Gübreleme

Yasemin çiçeğinin çok çiçek açması için gübrelemeniz gerekir. Nisan ayından eylül başına kadar haftalık sıvı gübre ile gübreleyebilirsiniz. azot bakımından çok zengin olmayan bir gübre seçebilirsiniz. Eylül ayından itibaren gübrelemeyi bırakmalısınız.

Budama

Yasemin çiçeğini yıllar olarak budayabilirsiniz. Mart ayında bitki dikkatlice incelenmeli, zayıf ve ince sürgünler kesilmeli, kalanlar yarı yarıya kısaltılmalıdır. Aynı zamanda tüm hasarlı ve hastalıklı dallar da budanmalıdır. Bu işlemler çiçeklenme döneminden sonra yapılmalıdır.

Ekme

Yasemin çiçeği, tüm yıl boyunca kendi kendine hasat edilen tohumlarla ekilebilir.

Hastalıklar ve Zararlılar

Yasemin bitkisinin aşırı sulamalarda köklerinde çürümeler meydana gelebilir. Kırmızı örümcek, Yasemin kurdu (Palpita unionalis), Yaprak bitleri tarafından saldıra uğrayabilir.

Yasemin çiçeği gibi güzel kokulu bir diğer çiçek ise Açelya çiçeğidir. ” Açelya Çiçeği ” hakkında bilgi sahibi olmak için linke tıklayabilirsiniz.

One thought on “Yasemin Çiçeği

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir