Zinya Çiçeği

Konu İçeriği

Meksika ve Orta Amerika’ya özgü olan zinya çiçeğinin diğer adı Kirli Hanım Çiçeği’dir. Yıllık yada çok yıllık, yarı çalı veya otsu bitkilerdir. Parlak renkleri, aylarca süren çiçeklenmesi ve olağanüstü şekillerdeki çiçekleri ile ünlüdür. Zinya hem şekil hem de renk olarak oldukça çeşitlidir. Zinya çiçeğinin çiçekleri Kasımpatı ve papatyalara oldukça fazla benzetilmektedir. ” Kasımpatı çiçeği ” bakımını öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz. Zinya çiçeği cinsinin Amerika’ya özgü 20 türü vardır.

Zinnia ailesi, renklerini mor, fuşya, beyaz, pembe, kırmızı, sarı ve turuncudan değiştirebilen birçok farklı çiçek türünü içerir. Zinya çiçek türleri arasında en bilinenler, Zinnia acerosa, Zinia tenuiflora, Zinnia grandiflora, Zinnia bicolor’dır.

Zinya çiçeği, orjinal adı Zinnia’dır ve adını 1759’da Alman botanikçi Zinn’e ithaf eden Linnaeus’tan almıştır. Zinnia çiçeği çiçeklerin dilinde ise dostluğun sembolü, pembe zinnia, kalıcı bir sevginin sembolüdür.

Zinya Çiçeğinin Bakımı

Zinya çiçeğinin bakımı kolaydır. Özellikle çiçeklenme döneminde dikkat etmeniz gerekir. Kirli hanım çiçeği, çiçeklerini Haziran ayında açar ve sonbaharın sonuna kadar çiçeklenme devam eder. Ayrıca oldukça hoş kokuları vardır.

Yer

Zinya Çiçeği, termofilik bir bitkidir, hafif donlardan bile zarar görürler. En iyi şekilde güneşli, sıcak bölgelerde büyürler. 8 ° C’nin altında olmaması gereken rüzgarlara ve güçlü sıcaklık değişikliklerine maruz kalmayan aydınlık yerde olmalıdırlar.

Sulama

Zinya çiçeğinin sulanması yaz aylarında oldukça önemlidir. Suyu çok severler ve yaz aylarında sabah akşam olarak sulanmak isterler. Ayrıca çiçek ve yaprakların üzerine su püskürte bilirsiniz.

Zinnia Çiçeği

Toprak

Zinya çiçeğinin verimli toprağa ihtiyacı vardır. İyi drene edilmiş, humus bakımından zengin, kalkerli ve besin yönünden zengin bir toprağa ekilmelidir. Çiçekli bitkiler için yumuşak, iyi drene edilmiş ve organik maddeler bakımından zengin bir toprağı tercih edebiliriz.

İlginizi Çekebilir  Orkide Çiçeği Bakımı

Gübreleme

Zinya çiçeğine yavaş salınan granül gübre veya haftada bir sulama suyuna eklenecek sıvı gübre kullanabilirsiniz.

Budama

Zinya çiçeği, yıllık yapılması gereken hafif budama ve sonbahar ile kış arasında solmuş çiçeklerin ve kuru yaprakların alınması haricinde özel bir budama işlemi yapılmasına gerek yoktur.

Hastalıkları ve Zararlıları

Zinya çiçeği, külleme, sümüklü böcek ve salyangozlardan da etkilenir. Yapraklarda kırmızı kenarlıklı grimsi kahverengi lekeler oluşabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir